Żółtko jajka
Według wielu ludzi barwa żółtka może świadczyć o stanie zdrowia kury. Przyjmuje się, iż ciemne ubarwienie oraz okrągły i jędrny kształt żółtka wskazują, że kura, która je zniosła, żyła w korzystnych warunkach. Prawdopodobnie była hodowana na wolnym wybiegu i miała zróżnicowane posiłki. Z kolei jaśniejsze żółtko stawia hodowlę, z której pochodzi jajko, w niekorzystnym świetle. Nie mniej jednak jest to dalekie od prawdy. Więc, co w rzeczywistości jest przyczyną różnic w barwach żółtek oraz o czym ona świadczy?
Odżywanie
W rzeczywistości spotykamy się ze zróżnicowanymi odcieniami żółtek: spektrum kolorów zawiera się pomiędzy barwą jasnożółtą a ciemnopomarańczową. Barwa żółtka nie jest w żaden sposób uzależniona od metody chowu kury ani nie określa czy jego spożycie jest niezdrowe. Odcień ma związek z pokarmem spożywanym przez kurę. Pasza na bazie pszenicy sprawi, że żółtko nabierze jasnożółtej barwy, z kolei przy urozmaiconej diecie (bogatej w kukurydzę i lucernę) będzie ono ciemne i pomarańczowe. Zarówno ziarna kukurydzy, jak i sama lucerna zawierają karoten, który jest odpowiedzialny za pomarańczową barwę marchwi.
ZASTRZEŻENIE: Nie ma żadnej gwarancji, że uzyska się określony rezultat i w przypadku każdej osoby może się on różnić.