Dzięki tym pięciu wskazówkom, nie będzie Ci już przeszkadzał kwaśny refluks i zgaga
To może naprawdę położyć kres po pysznym obiedzie: kwaśny refluks i zgaga. Kończy się to uczuciem pieczenia w klatce piersiowej w wyniku cofania się kwasu do gardła. Jak więc zapobiec temu naturalnemu zjawisku?
Zgaga i kwaśny refluks
Czy te dwie rzeczy nie są dokładnie tym samym? Nie do końca!!! Nawet jeśli te dwie rzeczy są połączone ze sobą, nie są dokładnie tym samym. Kiedy kwas przemieszcza się z powrotem z żołądka do gardła, nazywa się to refluksem kwasowym. Chodzi tu wyłącznie o występowanie kwasu przemieszczającego się w górę gardła. Zgaga to uczucie, które pojawia się, gdy doświadczasz kwaśnego refluksu. Jest to uczucie pieczenia w klatce piersiowej, które zazwyczaj pojawia się po jedzeniu lub gdy się położysz.
Istnieją różne przyczyny refluksu kwasowego, które powodują uczucie zgagi. Niektóre przykłady przyczyn to: gdy jesz dużo tłustych potraw, stres, ciąża, nadwaga lub niektóre leki. Ale jak sprawić, by to nieprzyjemne uczucie nie pojawiło się po obiedzie?
1. Równowaga
Jeśli jesz dużo jedzenia za jednym razem, możesz zwiększyć ryzyko pojawienia się kwaśnego refluksu. Jedząc mniejsze posiłki rozłożone w ciągu dnia, możesz zapobiec refluksowi kwasowemu, a wraz z nim zgadze. Jeśli czujesz, że nie masz wglądu w to, ile jesz i czy Twój refluks jest związany z przyjmowaniem pokarmów, możesz śledzić ilość jedzenia w dzienniczku. W ten sposób można zobaczyć, czy posiłki są równomiernie rozłożone w ciągu dnia lub czy można poprawić swoje nawyki żywieniowe w tym obszarze.
Poświęć też czas na przeżuwanie i połykanie jedzenia. Jeśli jesz zbyt dużo i zbyt szybko, istnieje większe prawdopodobieństwo wystąpienia refluksu kwasowego.
2. Alkohol
Ograniczając spożycie alkoholu, możesz również zapobiegać refluksowi żołądkowemu. Wiadomo, że alkohol powoduje, że dolny zwieracz przełyku nie działa tak, jak powinien. A ten zwieracz jest odpowiedzialny za utrzymywanie kwasu w żołądku. Jeśli pijesz duże ilości alkoholu, ten zwieracz pozwoli kwasowi przedostać się z żołądka do gardła, zwiększając prawdopodobieństwo refluksu żołądkowego i zgagi.
3. Tłuste pokarmy
Kiedy jesz dużo głęboko smażonych potraw, zwiększasz szanse na wystąpienie refluksu kwasowego i zgagi. Żywność taka jak chipsy i tłuste pokarmy jak kiełbasa, bekon, ser i masło mogą powodować refluks kwasowy. Jeśli jesteś podatny na refluks po obiedzie, możesz chcieć ograniczyć spożycie tych rodzajów żywności.
4. Błonnik
Jeśli chcesz mieć pewność, że refluks kwasowy nie pojawi się zaraz po zjedzeniu tego pysznego obiadu, możesz dodać kilka dodatkowych pokarmów o wysokiej zawartości błonnika. Błonnik powoduje, że Twój żołądek szybciej trawi jedzenie, a ilość kwasu w żołądku zwiększa się, gdy jedzenie pozostaje w nim dłużej. Dodaj więc do swojego posiłku trochę fasoli lub brokułów. W ten sposób Twój żołądek nie będzie wytwarzał tyle kwasu, dzięki czemu refluks kwasowy stanie się przeszłością!
Przeczytaj także: Dowiedz się, czym jest czkawka i jak się jej pozbyć
Source: Margriet, Benefiber, Pfizer, Mount Sinai | Image: Pixabay