Oto jak postępuje się z poparzonymi ustami lub językiem

tongue

Te wskazówki pomogą ci złagodzić ból

Zdarza się to każdemu z nas: trochę za szybko chcemy zacząć jeść obiad lub pić kawę. Ten zapał ostatecznie skutkuje poparzeniem ust lub języka. A powrót do zdrowia wydaje się trwać wiecznie. Jak więc radzić sobie z piekącymi ustami lub językiem?

Oparzenia, pęcherze i obrzęk

Gdy oparzysz usta lub język, powierzchnia błony śluzowej jamy ustnej ulegnie uszkodzeniu. To sprawia, że skóra staje się czerwona i powoduje ból ust lub języka. Czasami towarzyszy temu spadek smaku, a kolejnym skutkiem jest pojawienie się pęcherzy. Pęcherze te mogą utrzymywać się przez kilka godzin, a czasem nawet kilka dni. Dzięki poniższym wskazówkom, możesz znacznie zmniejszyć ilość czasu spędzonego w bólu. I wkrótce będziesz mógł w pełni cieszyć się jedzeniem lub napojem, którego tak bardzo pragnąłeś spróbować!

Herbata

Pierwszą rzeczą, którą mógłbyś spróbować, jest wypicie kilku herbatek z rumianku. Rumianek jest znany ze swoich właściwości kojących i dezynfekujących. Jeśli wypijesz filiżankę herbaty rumiankowej (oczywiście nie za gorącej!), możesz złagodzić oparzenia i sprawić, że będą mniej bolały. A to jest przecież ostateczny cel!

Zimno

Innym sposobem na zmniejszenie bólu, jest schłodzenie. Jeśli wypijesz szklankę zimnej wody lub mleka, możesz schłodzić oparzenia w ustach, co sprawi, że będą mniej bolały. Wystarczy wziąć łyk wody lub mleka i trzymać go w ustach przez kilka sekund przed połknięciem. Zauważysz, że zimno zabierze część bólu, co spowoduje bardziej komfortowe uczucie w ustach.

Sól

Ostatnia wskazówka obejmuje wodę i tylko małą szczyptę soli. Jeśli zmieszasz sól z wodą, weźmiesz łyk i potrzymasz trochę w ustach, sól zdezynfekuje ranę. Złagodzi to ból. W końcu zauważysz, że ból ustępuje i możesz rzeczywiście cieszyć się jedzeniem ponownie.

Pamiętaj tylko, aby trzymać się z dala od lodu lub kostek lodu. Niestety, to tylko zwiększy uczucie bólu. Innym sposobem radzenia sobie z piekącymi ustami lub językiem jest unikanie pewnych pokarmów. Jeśli jesz dużo „twardych” pokarmów, takich jak chipsy czy chrupiące pieczywo, podrażnisz skórę i będzie ona bardziej bolała. Inne pokarmy, które mogą nasilić ból to alkohol i pikantne lub ostre potrawy.

Przeczytaj także: Radzenie sobie ze zgagą: jak zapobiegać kwaśnemu refluksowi

Source: MAX Vandaag | Image: Unsplash