Niewiele osób jest świadomych konsekwencji jedzenia zbyt dużej ilości kurczaka
Drób jest powszechnie uważany za jeden z najbardziej uniwersalnych rodzajów mięsa. Prawdą jest, że kurczak jest często wykorzystywany w wielu potrawach. Choć jest on zwykle uznawany za zdrowy wybór, nie oznacza to, że codzienne serwowanie tego ptaka jest dobrym wyjściem. Oto dlaczego!
Spożywanie drobiu
Wiele osób regularnie serwuje kurczaka. Nie tylko dobrze pasuje do wielu potraw, ale jest także stosunkowo łatwy w przygotowaniu, co wielu osobom odpowiada. Innym powodem, dla którego wiele osób go wybiera, jest fakt, że to chude mięso. Zawiera dużo białka, a zawartość tłuszczu jest niska w porównaniu do czerwonego mięsa. Sporo dobrych powodów, aby spożywać dużo kurczaka, prawda? Nie do końca. Może ono prowadzić do niektórych z następujących problemów.
Za dużo drobiu
Wiadomo, że zróżnicowana dieta to klucz do zdrowego stylu życia. Dotyczy to również jedzenia kurczaka: zbyt duża ilość tego samego nie jest korzystna, ponieważ może prowadzić do problemów zdrowotnych. Nadmierne spożycie drobiu jest szkodliwe dla wagi, serca i zwiększa ryzyko zatrucia pokarmowego.
Przeczytaj więcej o ryzyku związanym ze spożywaniem zbyt dużej ilości drobiu na następnej stronie.
Strona 1/2