Nie wiedzieliśmy, że imbir jest tak zdrowy
Wszyscy wiemy, że owoce i warzywa są dla nas dobre. Wiadomo, że należy spożywać kolorowe pokarmy kilka razy dziennie, ale czy wiesz, że niektóre przyprawy również mają wiele korzyści zdrowotnych? Weźmy na przykład imbir. Jego codzienna konsumpcja przynosi organizmowi wiele korzyści.
Imbir
Imbir to przyprawa o bardzo intensywnym smaku. Jest on nie tylko bardzo smaczny, ale ma także wiele korzystnych cech. Imbir zawiera gingerol, shogaol, zingiberen oraz całą gamę witamin i minerałów. Nic więc dziwnego, że od dawna stosuje się go w medycynie. Wieki temu imbiru używano do leczenia wszelkiego rodzaju dolegliwości. Ponadto regularne spożywanie go pomaga zachować zdrowie.
Właściwości przeciwzapalne
Innym korzyścią imbiru jest jego działanie przeciwzapalne. Badania wykazały, że imbir może pomóc zmniejszyć stan zapalny w organizmie, co z kolei może pomóc zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i raka. Ponadto, imbir ma działanie antyoksydacyjne, co oznacza, że pomaga chronić organizm przed uszkodzeniem spowodowanym przez szkodliwe cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Co więcej, imbir tradycyjnie używany jest jako lekarstwo na przeziębienie i grypę, badania sugerują, że imbir może mieć działanie przeciwwirusowe i może pomóc zmniejszyć nasilenie i trwanie objawów.
Korzyści
Imbir zawiera gingerol, substancję bioaktywną, która pomaga złagodzić m.in. nudności i wymioty. Substancja ta pomaga również zmniejszyć obrzęk stawów. Imbir zawiera także shoagol, substancję o działaniu przeciwbólowym, która pomaga w walce z rakiem i chorobami serca. Zingiberen jest szczególnie dobry na trawienie. To jednak nie wszystko: imbir działa również przeciwcukrzycowo i poprawia funkcjonowanie mózgu i układu odpornościowego.
Ciekawi Cię, co dzieje się z organizmem po miesiącu codziennego spożywania imbiru? Przeczytaj więcej na następnej stronie.
Strona 1/2