Czosnek jest nie tylko smaczny, ale także bardzo zdrowy!
Kiedy harujemy w kuchni, często dodajemy ząbek czosnku lub dwa do gotowanej potrawy. Może on podnieść walory smakowe wielu potraw. Jasne, ziejesz po nim czosnkowym oddechem, ale to niewielkie poświęcenie, ponieważ jest on nie tylko bardzo smaczny, lecz także bardzo korzystny. Oto niektóre powody!
Czosnek jest pełen minerałów i witamin. Ta bulwiasta roślina zawiera między innymi witaminy A, B, B1, B3, B5, B6 i C. Zawiera również takie minerały jak mangan, fosfor, miedź i wapń.
1. Zapobiega skokom ciśnienia krwi
Twoje ciśnienie krwi jest zbyt wysokie? Dorzuć dodatkowy ząbek czosnku do obiadu. Ma on pozytywny wpływ na serce i naczynia krwionośne. Badania przeprowadzone przez University of Adelaide pokazują, że czosnek może być remedium na wysokie ciśnienie krwi. Dzięki niemu naczynia krwionośne rozluźniają się i rozszerzają, co poprawia krążenie krwi i obniża jej ciśnienie. Podobno czosnek może obniżyć ciśnienie krwi o siedem do ośmiu procent.
2. Odstrasza kleszcze i komary
Zarówno komary, jak i kleszcze nie cierpią zapachu czosnku, chociaż naukowcy nie są jeszcze w stanie ustalić, dlaczego tak się dzieje. Badania pokazują, że wcieranie czosnku bezpośrednio w skórę skutkuje mniejszą liczbą ugryzień komarów. Większe jego spożycie również w tym pomaga. Naukowcy zbadali grupę osób używających dużo czosnku w kuchni oraz grupę, która w ogóle go nie spożywała. Następnie porównano liczbę ukąszeń kleszcza obydwu grup. Osoby, które spożywały dużo czosnku w ciągu ostatnich pięciu miesięcy, miały znacznie mniej ugryzień niż te, które go nie konsumowały.
3. Jest dobry dla skóry
Czosnek zawiera wiele przeciwutleniaczy, które działają przeciwzapalnie. Ponadto ma również właściwości antybakteryjne, co oznacza, że działa dezynfekująco i leczniczo. Dlatego mówi się, że trądzik, brodawki i egzema goją się szybciej, jeśli je się dużo czosnku.
Przejdź do następnej strony, aby przeczytać o pozostałych trzech korzyściach!
Strona 1/2