Korzyści dla zdrowia
Spożywanie jajek ma mnóstwo korzyści zdrowotnych. Zwłaszcza sportowcy mogą czerpać z tych korzyści. Jajka zawierają pełno niezbędnych aminokwasów i białek, które pomagają budować mięśnie. Zawierają również inne ważne składniki odżywcze, takie jak żelazo, cholina, kwas foliowy, siarka i cynk oraz witaminy B2, B12, E i D. Poprawiają one funkcje poznawcze, pamięć, naturalny porost włosów i paznokci, a u osób starszych mogą wspomagać walkę z chorobami oczu, takimi jak zaćma oraz obniżać ciśnienie krwi.
Strona 2/2
Czytaj także: Co pozycja, w której śpisz z partnerem lub partnerką, mówi o twoim związku
Chcesz zapoznać się z tym artykułem później? Przypnij go do Pinterest!
Źródło: ELLE eten | Zdjęcie: Pexels
1 2