Czy każdy powinien jeść jedno jajko dziennie?
Jajko sadzone, gotowane lub w koszulce na śniadanie w niedzielny poranek to zawsze pyszna uczta. Często jednak jesteśmy ostrzegani przed poziomem cholesterolu w jajkach. Czy spożywanie jednego dziennie jest więc zdrowe? Jakie efekty przynosi ciału i czy są jakieś korzyści zdrowotne?
Zdobyliśmy na ten temat nieco informacji!
Cholesterol
Jajka zawierają cholesterol. Nasze ciała potrzebują tej podobnej do tłuszczu substancji, ponieważ jest ona niezbędnym budulcem między innymi przy produkcji hormonów, żółci i komórek. Duża ilość potrzebnego nam cholesterolu jest wytwarzana przez nasz organizm w wątrobie. Resztę cholesterolu pozyskujemy z dostarczanego pożywienia. Zbyt wysoki poziom cholesterolu zwiększa ryzyko chorób układu krążenia. Dlatego też zalecana dzienna ilość cholesterolu to 300 miligramów.
Zalecane dzienne spożycie
Żółtko zawiera już około 200 miligramów cholesterolu, podczas gdy białko jaja nie zawiera go wcale. Na pewno zauważyłeś, że zjedzenie jednego żółtka to dostarczenie niemal całego zalecanego dziennego spożycia cholesterolu. Jeśli zjadasz jedno jajko dziennie i żadnych innych produktów, które zawierają cholesterol, wszystko w porządku. Jednak masło, margaryna, ser, tłuste mięso i wszelkiego rodzaju przekąski również go zawierają. Tak więc spożywanie jednego jajka dziennie jest w porządku, o ile masz pewność, że reszta diety jest zbilansowana.
Jajka mają jednak wiele korzyści zdrowotnych. Przeczytaj o nich na następnej stronie!
Strona 1/2