Wiele osób nie wie, że spożywanie kiszonek ma wiele plusów dla zdrowia.
Kiedy myślisz o piklach, od razu pewnie przychodzi ci do głowy obraz osoby w ciąży. Czy wiesz jednak, że nie tylko one mogą skorzystać na jedzeniu tych zielonych warzyw?
Schorzenia
Niektórzy ludzie spożywają je, ponieważ cierpią na pewne schorzenia. Poszukując sposobów na wyleczenie swoich dolegliwości, kończą z jednym konkretnym warzywem: ogórkiem kiszonym! Bo choć pikle to nic innego jak ogórki, sól i zioła, to pod pewnymi względami okazują się prawdziwym panaceum.
Warto wiedzieć, że sok po nich powstały jest również super zdrowy, ponieważ zawiera znaczną część składników odżywczych.
Jak to działa?
7. Utrata wagi
Według badań przeprowadzonych w Japonii codzienne spożywanie octu prowadzi do spadku masy ciała. Niespodzianka: ocet jest głównym składnikiem pikli! Oprócz ogórka rzecz jasna.
6. Rozluźnianie skurczów mięśni
Inne badanie wykazało, że spożywanie pikli i soku z nich redukuje skurcze mięśni u sportowców. Jeśli przygotowujesz się do ważnego meczu lub po prostu boisz się skurczów, spróbuj ogórka kiszonego plus szklankę soku.
5. Witaminy i przeciwutleniacze
Oprócz tego, że zapobiegają skurczom, pikle są bardzo bogate w przeciwutleniacze oraz witaminy C i E. Według badań przeprowadzonych przez magazyn „Cosmopolitan” to prawdziwa bomba witaminowa i silny modulator odporności w jednym. Krótko mówiąc, pożegnaj się z przeziębieniem i grypą!
4. Miesiączka
Jeśli masz ochotę na coś słonego w najcięższe dni okresu, pikle będą idealne. Nie tylko są niskokaloryczne, lecz ze względu na kwasowość zapobiegają także „zachciankom”.
Na następnej stronie zebraliśmy jeszcze trzy korzyści z jedzenia pikli. Kontynuuj zatem czytanie!
Strona 1/2