Co dzieje się z Twoim organizmem, gdy spożywasz zbyt dużo białka?

protein

Twój organizm potrzebuje białka, ale czy można je przedawkować?

Jeśli uwielbiasz zaczynać dzień od jajecznicy, przekąsić kilka orzechów lub zjeść kawałek mięsa na kolację, to znaczy, że dostajesz dużo białka. Ale czy faktycznie możesz jeść za dużo białka? I co się stanie z Twoim ciałem, jeśli to zrobisz?

Dzienna ilość

Istnieje zalecana dzienna ilość białka, ale wszystko zależy od Twojej wagi i niektórych innych czynników osobistych. Jak to, czy jesteś w ciąży lub karmisz piersią, czy jesteś wegetarianinem, sportowcem lub czy masz pewien stan, który może wpłynąć na poziom białka. Na szczęście istnieje mnóstwo pokarmów, które zawierają białko! Przykłady to mięso, owoce morza, nabiał, orzechy, makarony, grzyby i rośliny strączkowe. I dobra wiadomość: trudno jest zjeść ich za dużo. Twój organizm pomaga regulować spożycie składników odżywczych na różne sposoby. Ale jeśli rzeczywiście spożywasz dużo białka, może to mieć pewne skutki dla Twojego zdrowia. Efekty te zostały wymienione poniżej.

1. Spragniony

Twoje nerki potrzebują dużo wody, aby upewnić się, że mogą filtrować składniki odżywcze z jedzenia, które spożywasz. Jeśli jesz dużo białka, twoje nerki będą musiały pracować wyjątkowo ciężko, aby usunąć nadmiar składników odżywczych z twojego systemu. Dlatego też, gdy jesz dużo białka, będziesz bardzo spragniony. Według Kena Immera, CCHE Chief Culinary Officer, który rozmawiał z Taste of Home, jeśli nie będziesz pić wystarczającej ilości wody i będziesz jeść dużo produktów bogatych w białko, może to uszkodzić Twoje nerki i spowodować powstanie kamieni nerkowych.

2. Zaparcia

Jeśli jesz dużo pokarmów takich jak jajka, makarony, mięso, orzechy i nabiał, są szanse, że jesz mniej innych pokarmów, które zawierają niezbędne składniki odżywcze. Jak żywność, która jest bogata w włókna. Jeśli nie jesz wystarczająco dużo pokarmów o wysokiej zawartości błonnika, może to prowadzić do zatorów. Więc jeśli doświadczasz zaparcia regularnie, może chcesz sprawdzić, czy jesz wystarczająco dużo żywności, która zawiera błonnik

3. Nieświeży oddech

Jeśli masz dietę skoncentrowaną na białku, możesz jeść mniej węglowodanów. A kiedy jesz dużo białka bez równoważenia go węglowodanami, twój oddech może stać się nieprzyjemny.

Innym skutkiem ubocznym nie jedzenia wystarczającej ilości węglowodanów jest zły nastrój. Węglowodany są głównym źródłem energii, którą nasz mózg wykorzystuje do funkcjonowania. Oznacza to, że jeśli odstawiasz węglowodany i zastępujesz je białkiem, możesz nie funkcjonować tak dobrze i możesz stać się zrzędliwy. Dlatego zrównoważona dieta jest nie tylko pomocna dla twojego własnego organizmu, ale także dla innych ludzi wokół ciebie.

4. Wyższe ryzyko wystąpienia chorób

Niestety, jedzenie zbyt dużej ilości białka może również zwiększyć ryzyko wystąpienia niektórych chorób. Jeśli jesz dużo mięs, które mają wysoki poziom puryny, naturalnej substancji występującej w niektórych pokarmach, zwiększasz ryzyko zachorowania na podagrę. Kiedy jesz dużo czerwonego mięsa, możesz zwiększyć ryzyko zachorowania na raka okrężnicy i choroby układu krążenia.

Na szczęście nie wszystkie pokarmy, które mają wysoki poziom białka, zwiększają ryzyko zachorowania na te choroby. Oznacza to, że lepiej byłoby unikać czerwonych mięs i żywności o wysokim poziomie puryn. Ale nadal można uzyskać swoją dzienną dawkę białka z roślin strączkowych i orzechów. Te mogą nawet zmniejszyć ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia!

Przeczytaj także: Czujesz się zmęczony lub wypalony? Możesz mieć niedobór składników odżywczych

Source: Taste of Home, Eating Well | Image: Unsplash, Estudio Gourmet