Rozwiązaniem może być płyn do naczyń i gorąca woda
Zapobieganie jest zawsze lepsze niż naprawianie, ale zatkany zlew może się i tak przytrafić. Super irytujące, ale na szczęście nie trzeba od razu biec po chemikalia. Z płynem do naczyń i gorącą wodą można wiele osiągnąć.
Bez chemii
Ryan Nelson, właściciel firmy hydraulicznej, mówi LankMarkhw, że podczas udrażniania zlewu lepiej nie używać żadnych środków chemicznych.
– Chemiczne środki do czyszczenia kanalizacji uszkadzają rury – mówi. Radzi usunąć źródło blokady, ale niestety nie zawsze jest to możliwe. Zator można też na szczęście spróbować zlikwidować płynem do naczyń i gorącą wodą.
Gorąca woda
W przypadku zatkania odpływu kuchennego Nelson zaleca najpierw spłukanie zlewu gorącą wodą. Mówiąc o gorącej wodzie, nie ma na myśli najgorętszej wody, która wypływa z kranu. Najlepiej zagotować wodę. Woda po zagotowaniu się w czajniku zwykle osiąga temperaturę około 90-95 stopni, podczas gdy najgorętsza woda z kranu nie przekracza zazwyczaj 70 stopni.
Płyn do naczyń
Wlej gorącą wodę do zlewu, a następnie wymieszaj z płynem do naczyń, który rozbija tłuszcz. W przypadku łagodnych zatorów powinno to załatwić sprawę. Nie działa w twoim przypadku? Użyj przepychacza i ponownie wypróbuj gorącą wodę i płyn do naczyń.
Nadal nie pomaga? Przeczytaj na następnej stronie więcej sposobów naprawienia zatkanego zlewu.
Strona 1/2