Mrożone pieczywo? Zdecydowanie powinieneś zwrócić na to uwagę!

Przede wszystkim należy upewnić się, że nie ma w nim powietrza. Jeśli nie otworzyłeś jeszcze opakowania chleba, możesz po prostu włożyć go do zamrażarki w ten sposób. Czy torebka została już otwarta? W takim razie należy owinąć chleb folią spożywczą, a następnie włożyć go z powrotem do torebki przed włożeniem do zamrażarki. Pozwoli to zachować świeżość i zapobiegnie tworzeniu się kryształków lodu. Oczywiście pomocne jest również włożenie chleba do zamrażarki tak szybko, jak to możliwe. Im dłużej zwlekasz z zamrożeniem zakupionego chleba, tym gorzej będzie on smakował po wyjęciu z zamrażarki. Brzmi logicznie, ale wiele osób czeka zbyt długo z zamrożeniem.

.

Jak długo można przechowywać chleb w zamrażarce?

Oczywiście nie zaleca się pozostawiania chleba w zamrażarce na wiele miesięcy. Prawdą jest, że chleb się nie psuje. Niemniej jednak smak zmienia się po miesiącach zamrażania. Chleb staje się lepki i bez smaku. Możliwe jest również, że chleb ulegnie tak zwanemu „oparzeniu zamrażarki”, jeśli pozostanie w zamrażarce zbyt długo. Jest to termin używany do opisania wyglądu wysuszonych warstw krawędzi na zamrożonej żywności. Dzieje się tak, gdy występują wahania temperatury lub gdy opakowanie jest nieszczelne, a żywność ma kontakt z powietrzem.

Rozmrażanie

Istnieją dwie opcje: albo rozgrzej piekarnik do 180 stopni i włóż do niego zamrożony chleb na 10-15 minut (a następnie pozwól mu ostygnąć przez 30 minut). Możesz też po prostu zostawić chleb na desce do krojenia w kuchni. W ten sposób chleb sam się rozmrozi. Gdy to zrobisz, upewnij się, że chleb pozostanie w opakowaniu przez tak długi czas – w przeciwnym razie wyschnie. Uwaga: nie zamrażaj ponownie chleba, który został zamrożony i ponownie rozmrożony!

Źródło: Extra Crispy | Wikipedia |