5. Wietrzenie
Kiedy gotujesz produkty, które pozostawiają za sobą nieprzyjemny zapach i nie chcesz, aby pozostał on dłużej, upewnij się, że w kuchni jest dobry przepływ powietrza. Otwórz okno w trakcie gotowania lub umieść wentylator w pomieszczeniu.
6. Wyrzucaj resztki od razu
Z czasem niektóre produkty zaczynają wydzielać naturalne zapachy. Dzieje się tak na przykład z resztkami mięsa lub owoców morza. Wyrzuć śmieci natychmiast po umieszczeniu resztek w koszu. Lepiej zapobiegać niż leczyć.
7. Użyj osłony przeciwbryzgowej
Kiedy gotujesz bekon lub inne jedzenie, przyjemny zapach unosi się przez pierwsze 15 minut. Potem już nie za bardzo. Kiedy używasz pokrywki zapobiegającej rozpryskiwaniu na patelni, zapobiegasz rozbryzgom tłuszczu na całej kuchence. W ten sposób zapobiegniesz powstaniu nieprzyjemnych zapachów w kuchni. Sytuacja, w której wszyscy wygrywają!
8. Wezwij hydraulika
Jeśli wykonasz wszystkie powyższe czynności, a Twoja kuchnia nadal będzie brzydko pachnieć, prawdopodobnie czas zadzwonić do profesjonalisty. Być może coś utknęło w kanalizacji, a może w wężu spustowym zmywarki jest zgięcie. Hydraulik będzie w stanie odkryć, na czym polega problem i prawdopodobnie go rozwiązać. W ten sposób nie będzie trzeba zatykać nosa przy każdym gotowaniu.
Strona 2/2
Chcesz zapoznać się z tym artykułem później? Przypnij go do Pinterest!
Źródło: The Kitchn | Zdjęcie: Pexels