Będziesz mógł się nimi cieszyć przez dłuższy czas
Banany to pyszna przekąska, śniadanie lub dodatek do smoothie. Ale zwykle nie kupuje się tylko jednego banana. Kupujesz ich całą masę. I w końcu niektóre banany w pęczku psują się, zanim będziesz miał szansę je zjeść. Jeśli codziennie jesz banany, nie będzie to dla ciebie problemem. Ale dla ludzi, którzy tego nie robią; dowiedz się, jak zapewnić sobie świeżość bananów!
Chłodno, ciemno i sucho
Jeśli masz miskę z owocami, to sensowne jest wrzucenie tam również bananów. W końcu to owoc, prawda? No tak. Ale Twoje banany nie chcą być wystawione w ten sposób. Potrzebują chłodnego, ciemnego i suchego miejsca. Jeśli myślisz, że to oznacza, że powinieneś umieścić je w lodówce, będziesz rozczarowany. Chociaż banany lubią chłodne i ciemne miejsca, nie lubią, gdy jest zbyt zimno. Jeśli włożysz je do lodówki, szybciej się zepsują. Dlatego po prostu umieść je w szafce. Dzięki temu będziesz mógł cieszyć się swoim bananem jeszcze przez kilka dni.
Folia samoprzylepna
Jeśli chcesz mieć pewność, że Twój banan nie będzie przejrzały, możesz zawinąć banany w folię samoprzylepną. Musisz tylko owinąć dolną część banana. Jeśli przykryjesz spód banana, hormon dojrzewania nie może rozprzestrzeniać się dalej. A to oznacza, że Twój banan nie może stać się przejrzały.
Jeśli zastanawiasz się, czym jest spód banana; jest to łodyga. Po drugiej stronie banana znajdziesz małą czarną końcówkę. To jest to, co zostało z kwiatu banana, który z niego wyrasta. I to jest w rzeczywistości wierzchołek banana. Banany faktycznie wyrastają w górę z łodygi. A to sprawia, że łodyga jest dnem. Zaskakujące, prawda?
Przejrzały banan
Jeśli Twoje banany wyglądają już na całkiem brązowe, nie musisz ich od razu wyrzucać. Po prostu wykorzystaj je w jakimś daniu. Na przykład; chleb bananowy, w muffinach lub w twoim smoothie. Przejrzałe lub brązowe banany mogą nie być pyszne jako przekąska, ale na pewno będą smakować pysznie jako przekąska o smaku bananowym. Możesz nawet zamrozić muffiny lub chlebek bananowy, aby cieszyć się nimi przez dłuższy czas.
Dzięki tym wskazówkom, będziesz w stanie zjeść wszystkie banany z kiści, zanim się zepsują!
Przeczytaj także: Oto dlaczego powinno się nacierać stopy skórką z banana
Source: Kookfans, Eat This! | Image: Unsplash, Giorgio Trovato