Czy zawsze zawijasz swoje jedzenie w folię aluminiową?
Kiedy masz resztki jedzenia i nie masz dostępnego pojemnika do przechowywania, folia aluminiowa zawsze wydaje się dobrą opcją. Niektóre restauracje zawsze zawijają resztki w folię aluminiową. Okazuje się jednak, że może to nie być najlepszy pomysł. Zdaniem ekspertów może to szkodzić Twojemu cennemu pokarmowi.
Tlen
Tlen jest najgorszym wrogiem twojego jedzenia. Tam, gdzie jest tlen, są bakterie, które mogą zagnieździć się w twoim jedzeniu. A kiedy zawijasz resztki w folię aluminiową, będzie mnóstwo miejsca na bakterie, które mogą się dostać i zepsuć pyszny lunch, zanim będziesz miał szansę go zjeść. Z powodu tlenu i bakterii, które mogą dostać się do żywności, pokarm będzie się psuł. I właśnie tego starałeś się uniknąć, używając folii aluminiowej! Co więc powinieneś zrobić zamiast tego?
Alternatywy
Alternatywą dla folii aluminiowej jest folia samoprzylepna. Dzięki folii spożywczej bakterie nie będą miały szans. Inną dobrą alternatywą jest pojemnik na żywność. A jeśli zdecydujesz się zapakować jedzenie w pudełko, wybierz takie, które idealnie do niego pasuje. Jeśli wybierzesz zbyt duże pudełko, nadal będzie miejsce na zagnieżdżenie się bakterii. Nowym sposobem przechowywania resztek są opakowania z wosku pszczelego. Są to arkusze wosku pszczelego, których można użyć do utrzymania świeżości żywności. I są lepsze dla środowiska niż folia aluminiowa czy papier do zawijania.
A jeśli nie planujesz zjeść resztek od razu, zamroź je! W torebce lub pudełku do zamrażania resztki będą trwać przez miesiące. W ten sposób możesz ponownie przeżyć wczorajszą kolację, kiedy tylko chcesz!
Przeczytaj także: Najlepsze triki z folią aluminiową, bez których się nie obejdziesz!
Source: Flavor Flav | Image: Unsplash, Oscar Söderlund