Wiesz o tym?
Folia aluminiowa wydaje się najlepszym rozwiązaniem na przechowywanie resztek jedzenia. Wystarczy przykryć jej kawałkiem talerz, a jedzenie będzie przygotowane do rundy drugiej. Tak przynajmniej można by pomyśleć. Niestety folia nie nadaje się do tego celu najlepiej. Przeczytaj dalej, aby dowiedzieć się dlaczego!
Folia aluminiowa
Folia aluminiowa ma w kuchni tonę zastosowań. Czasami używamy jej podczas gotowania, a innym razem do pakowania resztek jedzenia. Czy wiesz jednak, że nie powinno się jej stosować w tym ostatnim przypadku?
Tlen
Zawijanie resztek mięsa w folię aluminiową wydaje się całkiem nieszkodliwe. Wystarczy włożyć je do lodówki, a następnego dnia ponownie podgrzać. Niestety folia nie zapobiega wystarczająco przedostawaniu się tlenu do żywności, co umożliwia rozwój bakterii. Oznacza to również, że następnego dnia jedzenie nie będzie tak samo dobre i zepsuje się równie szybko, jak wtedy, gdy w ogóle się go nie pakuje.
Przeczytaj na następnej stronie, jak najlepiej przechowywać resztki jedzenia.
Page 1/2