Twój ser już nigdy nie spleśnieje!
Ser; uwielbiamy go! Ale zawsze, gdy mamy pyszny kawałek w naszej lodówce, może być trudno znaleźć odpowiedni sposób na jego przechowywanie. Zwłaszcza bez spleśnienia, zanim będziesz szansę na zjedzenie go. Na szczęście istnieje sposób na przechowywanie sera, który utrzymuje go w świeżości i zdala od pleśni.
Sery twarde
Jeśli masz w lodówce kawałek Pecorino, Cheddar, Gruyere lub Parmigiano, chcesz mieć pewność, że pozostanie on świeży. Te rodzaje serów, zwane serami twardymi, mogą być przechowywane przez około dwa miesiące. To znaczy, jeśli przechowujesz je we właściwy sposób. A to oznacza, że musisz przechowywać swoje sery twarde w szczelnym miejscu. Najlepszą opcją jest przechowywanie sera w specjalnym opakowaniu do sera. Możesz też zawinąć go w papier pergaminowy, a następnie nałożyć warstwę folii. W ten sposób uchronisz swój ser przed poceniem się, a to sprawi, że pleśń również pozostanie na uboczu. Jeśli jeden z twoich twardych serów spleśnieje, możesz odciąć tę pleśń i nadal jeść ser. Upewnij się tylko, że usuwasz całą pleśń!
Sery półtwarde
Niektóre przykłady serów półtwardych to Monterey Jack, Emmentaler i być może najbardziej znany ze wszystkich; Gouda. W przypadku tych serów, zawsze najlepiej jest upewnić się, że powietrze nie może się do nich dostać. Zawiń go więc w folię. Dzięki temu Twój półtwardy ser będzie świeży i wolny od pleśni.
Ser miękki
Sery takie jak brie, Gorgonzola, Roquefort i mozzarella są uważane za sery miękkie i wymagają innej metody przechowywania. Zwłaszcza, że te sery zazwyczaj zawierają już jakieś rodzaje pleśni (te dobre!). Tego typu sery powinny być przechowywane w szczelnym pojemniku. A gdy już trzeba je wyjąć, staraj się jak najmniej je dotykać. Ponieważ miękkie sery zazwyczaj bardziej spleśnieją po tym, jak je dotkniesz. Sery takie jak mozzarella, które są już w wodzie przy zakupie, powinny być zawsze przechowywane ponownie w wodzie. Jeśli tego typu sery spleśnieją, należy je natychmiast wyrzucić, ponieważ nie da się ich uratować.
Ale jeśli przechowujesz swój ser we właściwy sposób, pleśń nie będzie miała szans. A dzięki tym wskazówkom, będziesz mógł cieszyć się swoim serem przez wiele tygodni!
Przeczytaj także: Żywność, której nie trzeba wyrzucać po dacie „najlepiej spożyć przed”
Source: Max Vandaag, Real Simple | Image: Unsplash, Andra C Taylor Jr