To może cię zaskoczyć
Nie ma to jak gorąca filiżanka herbaty, która rozgrzeje Cię po całym dniu spędzonym na mrozie. A jeśli jesteś osobą, która lubi słodzić herbatę, miód może wydawać się zdrową opcją, która doda Twojemu napojowi odrobinę słodyczy. Ale czy miód jest naprawdę lepszy dla Ciebie niż zwykły cukier? Przekonajmy się!
Naturalny
Wiele osób myśli o miodzie jako bardziej naturalnej alternatywie, ale czy wiesz, że cukier jest tak samo naturalny jak miód? Cukier, który można kupić w sklepie spożywczym jest wykonany z buraków cukrowych i cukru trzcinowego. Oznacza to, że do pewnego momentu oba są produktami naturalnymi i oba są jednocześnie uważane za „cukry dodane”. Jenny Friedman, dietetyk z siedzibą w Filadelfii, wyjaśnia w TIME: „Wiele osób czuje się lepiej, gdy czyta etykietę żywności i widzi miód zamiast cukru” – mówi Friedman. „Jednak na dłuższą metę niuans ma większe znaczenie dla umysłu niż dla ciała. Ciało dość mocno postrzega cukier i miód dodany do żywności w ten sam sposób.”
Korzyści
Miód ma pewne korzyści zdrowotne, których nie ma zwykły cukier. Szczególnie jeśli chodzi o schorzenia układu oddechowego, miód wydaje się mieć pozytywne efekty. Ten żółty, płynny słodzik może również poprawić równowagę jelitową. Ma właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co oznacza, że miód może chronić Twój organizm przed różnymi chorobami. Haczyk? Według Friedmana musiałbyś jeść całą masę miodu, jeśli chcesz uzyskać którąkolwiek z tych korzyści, „I niestety, spożywanie dużej ilości miodu oznacza spożywanie dużej ilości kalorii.” Oznacza to, że jeśli próbowałbyś jeść wystarczająco dużo miodu, aby uzyskać niektóre z tych korzyści, będziesz również jeść wystarczająco dużo, aby zwiększyć ryzyko chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca.
Nawet jeśli wydaje się, że miód może być dla ciebie lepszy, nie ma prawie żadnej różnicy między miodem, a cukrem. Więc następnym razem, gdy wlejesz trochę herbaty dla siebie, nie czuj się winny za wybór zwykłego cukru zamiast miodu.
Przeczytaj także: Dlatego właśnie nigdy nie należy przechowywać tej żywności w lodówce
Source: TIME, Max Vandaag | Image: Unsplash, Art Rachen