Wzrok
Każdy daktyl zawiera skoncentrowaną dawkę witamin, między innymi witaminę A, która pozytywnie wpływa na nasze widzenie, wspierając procesy regeneracyjne związane z odbudową rogówki. Ponadto, wewnątrz daktyli znajdują się luteina i zeaksantyna, będące budulcami naszej naturalnej osłony przez szkodliwymi promieniami ultrafioletowymi.
Energetyzująca przekąska
Lubisz skubnąć coś przed głównym posiłkiem? Te owoce to strzał w dziesiątkę, a cukry w nich zawarte zapewnią ci odpowiednie zaplecze energetyczne. Warto je spożywać wraz z orzechami, które z kolei stymulują funkcje mózgowe.
Procesy trawienne
Jedząc daktyle, wspomagasz procesy trawienne, zachodzące w organizmie. Posiadają one właściwości przeczyszczające, pomocne przy problemach, takich jak zaparcia i niedoczynność żołądka. Przy regularnym spożyciu można całkowicie zapobiec tym przypadłościom. Połączone działanie aminokwasów i błonnika łagodzi przebieg procesów trawiennych i jednocześnie sprawia, że stają się one bardziej wydajne.
Środek przeciwbólowy
Duża zawartość magnezu czyni z daktyli doskonały środek przeciwbólowy i dodatkowo przeciwdziała opuchliznom. Co więcej, owoce te zwalczają rozwój bakterii, a co za tym idzie, zmniejszają ryzyko wystąpienia infekcji.
Nic dodać, nic ująć, daktyle to wprost boskie owoce, które czynią cuda przy systematycznym spożyciu. Zacznij jeść po trzy dziennie, a przekonasz się na własne oczy!
Strona 2/2
ZASTRZEŻENIE: Nie ma żadnej gwarancji, że uzyska się określony rezultat i w przypadku każdej osoby może się on różnić.
Zdjęcie : Wikimedia Commons, Alex Proimos