Gdzie trzymasz swoje jajka?
Wiele osób ma w domu jajka i większość z tych osób trzyma je w lodówce. Ale czy kiedykolwiek zauważyłeś, że sklepy spożywcze trzymają je poza lodówką? Czy to oznacza, że Twoje jajka też powinny być przechowywane poza lodówką? Przekonajmy się!
Przedłużona świeżość
Ogólne stwierdzenie jest takie: jajka pozostają dłużej świeże, gdy znajdują się w lodówce. W niektórych rejonach świata trzymanie jajek poza lodówką jest wręcz niebezpieczne. Podobnie jak w USA, jajka są traktowane substancją, która zabija bakterie. Substancja ta powoduje również rozpuszczenie warstwy ochronnej jajka, przez co jajko jest bardziej podatne na uszkodzenia. To dlatego jaja w USA muszą być trzymane wewnątrz lodówki; bakterie nie mogą rozwijać się w chłodniejszych warunkach. W Europie można trzymać jajka poza lodówką, choć zaleca się, by trzymać je w chłodzie tylko po to, by przedłużyć ich świeżość.
Zmiany w temperaturze
Dlaczego więc sklepy spożywcze trzymają jajka poza lodówką? Powodem są zmiany temperatury. Jajka pozostają smaczne i świeże, gdy są przechowywane w stałej temperaturze. W sklepach spożywczych ludzie ciągle otwierają i zamykają lodówki, powodując zmiany temperatury, które wpływają na świeżość jaj. To dlatego sklepy spożywcze trzymają jajka poza lodówką.
W domu lepiej jest trzymać jajka wewnątrz lodówki. Najlepiej w miejscu, gdzie temperatura będzie się utrzymywać na tym samym poziomie. Czyli nie w małym pojemniku na jajka, który większość lodówek ma w swoich drzwiach. To sprawi, że Twoje jajka pozostaną świeże i pyszne przez dłuższy czas, więc będą smakować jajecznie, gdy w końcu je przygotujesz!
Przeczytaj także: Dlatego właśnie nigdy nie należy przechowywać tej żywności w lodówce
Source: delish | Image: Unsplash, Katherine Chase