Nie trzeba wyrzucać czerstwego chleba
Kiedykolwiek kupujemy świeży bochenek chleba lub ładną ciepłą bagietkę, zawsze smakuje najlepiej zaraz po zakupie. Ale zjedzenie całego pieczywa zaraz po zakupie może być niemożliwe, a kiedy zostawimy świeży bochenek na zbyt długo, stanie się on czerstwy. Co więc zrobić ze starym chlebem, gdy już wyschnie?
Podgrzej w piekarniku
Istnieją różne sposoby na to, by stary chleb smakował jak świeży. Jednym z tych sposobów jest jego odgrzanie. Jeśli pokroisz go na mniejsze kawałki i wlejesz na nie odrobinę wody, możesz umieścić te małe kromki w piekarniku, tosterze lub Air Fryer. Jeśli masz do dyspozycji tylko patelnię, możesz również opiekać chleb w odrobinie oliwy z oliwek. Dzięki temu Twoje wysuszone kromki nabiorą nieco chrupkości, co sprawi, że będą idealną przekąską do zjedzenia z jakąś zupą lub sałatką.
Zrób z niego zupełnie nowe danie
Jeśli naprawdę chcesz być kreatywny, możesz wykorzystać stary bochenek i przekształcić go w zupełnie nowe danie. Dobrym przykładem mogą być grzanki: mały chleb tostowy w kształcie kostki, którego możesz użyć, aby nadać swojej sałatce idealny smak. Wystarczy dodać trochę oliwy z oliwek, przyprawy i upiec pieczywo w piekarniku, aby uzyskać tosty. Tosty można również zrobić z czerstwej bagietki; wystarczy przygotować je w taki sam sposób, jak zwykły chleb. Jajko sprawi, że pieczywo zmięknie, dzięki czemu czerstwa kromka stanie się przeszłością. Inną opcją są crostini. Są to małe kromki opiekane w oliwie z oliwek, podawane z pysznymi dipami. To zupełnie nowy poziom upcyklingu!
Przeczytaj także: Oto co może się stać, jeśli owiniesz kawałek chleba wokół stopy! Spróbujesz?
Source: Kookfans, Cookie and Kate | Image: Unsplash, Sergio Arze