Okres przydatności do spożycia
Producenci żywności robią to, aby wydłużyć okres przydatności do spożycia owoców w puszkach; nie bez powodu można je przechowywać o wiele dłużej! Należy szczególnie uważać na słowa „w syropie”, ponieważ można mieć pewność, że poziom cukru w takich puszkach jest niebotycznie wysoki. To samo dotyczy suszonych owoców: wiele witamin (zwłaszcza witamina C) jest traconych, ponieważ owoce suszą się w wysokich temperaturach. Ponadto dodaje się do nich znaczną ilość cukru, aby owoce po wysuszeniu nadal miały słodki smak. Oczywiście nie musisz całkowicie unikać tych produktów, ale jeśli chcesz zmniejszyć spożycie cukru, znacznie lepiej jest kupować świeże owoce!
.Substancje chemiczne
Oprócz dość szokującej zawartości cukru w owocach w puszkach, jest jeszcze coś, o czym wolelibyśmy nie wiedzieć: chemikalia, które trafiają do owoców w puszkach. Czy kiedykolwiek zauważyłeś, jak czyste są mandarynki lub klementynki w puszkach? Świeże mandarynki mają cienką skórkę i białe nitki, których nigdy nie możemy w pełni usunąć rękami. Mandarynki z puszki są natomiast całkowicie czyste. Dzieje się tak za sprawą chemicznego wodorotlenku sodu. Ta żrąca substancja zjada białe nitki, ale owoc nie znajduje się w roztworze wystarczająco długo, aby całkowicie się rozpuścić. Następnie owoc jest oblewany kwasem solnym. To neutralizuje wodorotlenek sodu i sprawia, że owoc staje się jadalny.
.Źródło: Voedingscentrum | Obraz: Alibaba
.